Upozorenje: Moguće kolone od 100 kilometara ako ne shvate ozbiljno rok

London -- Britanija će biti suočena sa zakrčenim granicama i redovima kamiona od po 100 kilometara po isteku tranzicionog sporazuma sa Evropskom unijom u januaru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  EPA/JOEBETH TERRIQUEZ
Foto: EPA/JOEBETH TERRIQUEZ

Do toga bi moglo da dođe ako preduzeća ozbiljno ne shvate rok i ne pripreme se za njega, saopštila je danas britanska vlada.

Britanija je formalno napustila evropski blok u januaru, ali je i dalje u statusu kvo tokom prelaznog perioda koji ističe krajem godine, preneo je Rojters.

Vlada pretpostavlja da će Britanija biti u režimu kontrole trećih zemalja u državama članicama EU po isteku tranzicionog perioda.

Britanski ministar Majkl Gov, koji nadgleda Bregzit, upozorio je da će na kraju prelaznog perioda doći do promena bez obzira na to da li će se sa EU postići dogovor ili neće, ali je odgovornost za minimiziranje poremećaja prebacio na preduzeća.

"Posledice nedostatka poslovne spremnosti biće ne samo propušten ekonomski potencijal za one kompanije koje se ne pripreme, već i potencijalno mnogo veći poremećaj", rekao je Gov u parlamentu.

strana 1 od 135 idi na stranu