Spas za globalnu avio-industriju? IATA traži testiranje svih putnika

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj založila se za razvoj i primenu brzih, tačnih, dostupnih i jednostavnih testova za putnike.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, Enric Fontcuberta
Foto: Epa, Enric Fontcuberta

Asocijacija (IATA) traži sistematsko testiranje svih putnika pre poletanja kao alternativu karantinskim merama kako bi se ponovo uspostavila globalna povezanost vazdušnim saobraćajem, piše portal Exyuaviation.

IATA će preko Međunarodne organizacije za civilni saobraćaj (ICAO) raditi sa zdravstvenim vlastima kako bi se to rešenje brzo primenilo.

Međunarodni avio-saobraćaj smanjen je za 92 procenta u odnosu na onaj iz 2019. godine. Prošlo je više od pola godine nakon što je pandemija kovida 19 ukinula povezanost vazdušnim putem u svetu. Neke države su oprezno otvorile svoje granice od tada, ali je to imalo ograničen uticaj na avio-saobraćaj zbog karantinskih mera koje putovanje čine nepraktičnim ili zbog eventualnih promena mera čak i nemogućim.

"Ključ za povratak slobode mobilnosti u svetu je sistematsko testiranje svih putnika pre polaska. To će vladama uliti poverenje da otvore granice bez komplikovanih modela mera koje predstqavljaju stalni rizik za putovanje. Testiranje svih putnika će omogućiti slobodno putovanje putnicima, a milioni ljudi će se vratiti svom poslu", kazao je generalni direktor IATA Aleksander de Žinijak.

strana 1 od 135 idi na stranu