Otkriveno kome je Abramovič dao 100 miliona dolara

Istraga je pokazala da je vlasnik fudbalskog kluba Čelzi velikodušne donacije uručivao putem svojih kompanija, prenose mediji.

Izvor: B92, Al Džazira
Podeli

Abramovič na udaru – mutni poslovi oko transfera, Marković na "spisku"

Roman Abramovič, vlasnik engleskog fudbalsko kluba Čelzi, prema navodima, donirao je 74 miliona funti (100 miliona dolara) izraelskoj doseljeničkoj grupi Elad, koja izmešta Palestince iz Istočnog Jerusalima.

Abramovič, državljanin Rusije, od 2018. godine je vlasnik i izraelskog državljanstva, otkrio je BBC Arabic, a prenosi Al džazira.

Eladu je donacije uručivao preko svojih kompanija, sudeći prema procurelim dokumentima.

Izdašne sume koje je odobravao Abramoviča čine najvećim donatorom te grupe, koja takođe uživa finansijsku pomoć izraelske države.

Elad je za arapski BBC rekao da je grupa saglasna sa izraelskim NVO zakonima, ali nije potvrdio da je Abramovič bio donator.

Portparol Elada je kazao da je Amrabovič "bio posvećen i izdašan pristalica Izraelaca i jevrejskog civilnog društva te da je u proteklih 20 godina donirao 500 miliona dolara u znak podrške zdravstvenom sistemu, nauci, obrazovanju i jevrejskim zajednicama u Izraelu i širom sveta".

Elad je optužen za podršku naseljima i Silwanu, u Istočnom Jerusalimu, gde 450 jevrejskih naseljenika živi među 10.000 Palestinaca, tvrdi Gardijan.

strana 1 od 135 idi na stranu