Preko 205.000 prijava: Amerikanci izgubili 145 miliona $ zbog prevara povezanih s kovidom 19

Amerikanci su izgubili 145 miliona dolara usled prevara povezanih sa pandemijom kovida 19, objavio je CNBC.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

19:08

Preko 205.000 prijava: Amerikanci izgubili 145 miliona $ zbog prevara povezanih s kovidom 19
Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Američki potrošači podneli su preko 205.000 prijava u vezi s prevarama povezanim sa epidemijom koronavirusa od početka ove godine, prema podacima Federalne komisije za trgovinu (FTC).

Prosečan gubitak iznosio je 300 dolara, prema Federalnoj agenciji. Ali finansijski gubitak među starijima od 80 godina, uprkos tome što su bili žrtve prevara ređe nego mlađi ljudi, bio je više nego dvostruko veći od proseka, tačnije 655 dolara po osobi, navodi FTC.
Pprevaranti su koristili različite načine da nasamare neoprezne Amerikance, uključujući i prekršaje u vezi sa čekovima finansijske pomoći države i olakšicama za nezaposlene, lažne lekove i tobožnje dobrotvorne akcije.

"Dok su ljudi u strahu za sopstveni život i finansije, za majstore prevare to je prilika", kaže Lisi Bejker iz U.S. PIRG Education fonda.

Pretpostavlja se da je pravi broj prevarenih daleko veći jer ne prijavljuju svi slučajeve kad ih neko ostavi bez novca na taj način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: