Zbog čega su Mađari zabrinuti?

Budimpešta -- Više od dve trećine Mađara, čak 70 odsto njih, smatra da su ekonomija i radna mesta najugroženiji zbog epidemije korona virusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, TTstudio
Foto: Depositphotos, TTstudio

Sa druge strane, 27 procenata je najviše zabrinuto za zdravlje ljudi, pokazuju rezultati istraživanja Instituta Sazadveg.

Šezdeset posto anketiranih je reklo da najviše strahuje od gubitka posla u smislu ekonomskih posledica epidemije, dok rast cena hrane i pad prihoda vidi kao najveći problem 14 odsto, odnosno 10 procenata Mađara, respektivno, navodi dnevnik Mađar Nemzet.

Gotovo svi ispitanici, 96 posto, saglasni su u stavu da treba omogućiti da ekonomija funkcioniše i da ljudi rade uz primenu postojećih bezbednosnih protokola, prenosi agencija MTI.

Čak 79 posto učesnika u anketi slaže se sa ponovnim otvaranjem škola i vrtića, a samo 15 posto je protiv tog poteza.

Mađar Nemzet navodi da postoji široki konsenzus u vezi sa vladinim merama za kontrolu epidemije ove jeseni.

U tom kontekstu, 92 odsto Mađara pozdravlja zabranu poseta bolnicama i staračkim domovima, a isti procenat podržava besplatne vakcinacije protiv gripa.

Oko 89 odsto ispitanika odobrava obavezu nošenja maski u zatvorenom, a 85 odsto podržava merenje temperature na ulaznim vratima škola.

Dve trećine intervjuisanih Mađara ne slaže se sa stavom da je "korona virusu dat preterani značaj", dok 29 odsto smatra da "virus ne predstavlja stvarnu pretnju po zdravlje ljudi".

Istovremeno, građani Mađarske polažu velike nade u vakcinu protiv Kovida kao garanciju za povratak normalnom životu, navodi se u tekstu.

strana 1 od 135 idi na stranu