Razotkrivene mašine za pranje para: Od Putinovih saradnika do tenis partnerke Borisa Džonsona

Hiljade dokumenata koji su procurili i došli do novinara otkrili su da su neke od najvećih banki na svetu godinama olakšavale kretanje prljavog novca.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

16:23

Razotkrivene mašine za pranje para: Od Putinovih saradnika do tenis partnerke Borisa Džonsona
Foto: Depositphotos, EdZbarzhyvetsky

Dokumenta su deo kolekcije fajlova koji pripadaju organizaciji FinCen (Financial Crimes Enforcement Network) i najpre su objavljena od strane portala BuzzFeed i Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

Agencija je zadužena za sastavljanje "izveštaja o sumnjivim aktivnostima" koje su joj poslale banke koje sumnjaju u finansijske prekršaje svojih klijenata.

Izveštaj ne predstavlja dokaz ilegalnih radnji, već svojevrsno skretanje pažnje regulatora i tela za sprovođenje zakona na radnje koje bi trebalo istražiti.

Dokumenta su distribuirana i podeljena sa telima za sprovođenje zakona i obaveštajnim službama širom sveta. Agencija ne zahteva od banaka da obustave saradnju sa klijentima koji se nalaze u izveštaju.

U izveštaju se navodi da su banke kao što su Džej-Pi Morgan, HSBC i Dojče banka, između ostalih, angažovale i olakšale kretanje novca od kriminala čak i nakon što se javila sumnja.

Fajlovi sadrže detalje kretanja i transakcija novca tokom skoro dve decenije - počevši od 2000. pa sve do 2017. godine.

Ovo su neka od najvećih otkrića:

Imena pet banaka spomenuta su više nego bilo koja druga u dokumentu otkrivenom novinarima. Od dva biliona dolara u transakcijama, 1,2 biliona prošlo je kroz Dojče banku, piše Biznis insajder.

Skoro sav preostali novac procesuiran je od strane Džej-Pi Morgana, Standard čarterd banke, Banke Njujork Melon i banke Barklejs.

Mnoštvo drugih banaka, uključujući i Sosiete ženeral, HSBC, Stejt strit korporaciju, Komercbanku i Čajna investment korporaciju takođe je obrađivalo milijarde dolara.

Akcije evropskih banaka - već pod pritiskom ponovnog oživljavanja koronavirusa - pale su od objavljivanja vesti. Akcije Dojče banke bile su u padu za 5 odsto od 3:38 ujutro po istočnom vremenu, dok je Barklejs izgubio više od 6 odsto.

Broj sumnjivih aktivnosti u koje su novinari imali uvid čine samo 0,02 odsto ukupnog broja.

Novinari su imali priliku da vide više od 2.100 sumnjivih aktivnosti u procurelim dokumentima, ali ovo je tek "vrh ledenog brega".

Kako navodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, više od 12 miliona sumnjivih operacija zabeleženo je od strane FinCen-a između 2011. i 2017. godine - što znači da ove koje se nalaze u procurelim dokumentima predstavljaju tek 0,02 procenta ukupnog broja.

HSBC je dozvolila prevarantima umešanim u "WCM777", Poncijevu prevaru vrednu 80 miliona dolara, da prenosi novac svuda po svetu, izvestio je Bi-Bi-Si.

Tokom 2013. i 2014. godine, banka je dozvolila prevarantima da prebacuju novac iz Amerike u Honk Kong, uprkos tome što je ne mnogo pre obećala da će zaustaviti pranje novca.

Godine 2012, istraga Senata kaznila je banku sa rekordnih 1,9 milijardi dolara za njenu ulogu u kanalisanju keša za ono što su istražitelji nazvali "kraljevima droge i nestašnim nacijama", prenosi Bi-Bi-Si.

Ipak, naredne godine, prevaranti koji su povezani sa šemom "WCM777" bili su u mogućnosti da kroz HSBC prenesu 15 miliona dolara, uprkos istragama koje su ovu banku upozoravale da je reč o prevari, otkriva se u procurelom izveštaju.

U vreme obaveštenja koje je banka dobila, šemi "WCMM777" zabranjen je rad u tri države.

Poncijeva prevara koja je ostala bez "WCM777" žrtvovala je hiljade azijskih i latinoameričkih imigranata, kako navode Bi-Bi-Si i Bazfid njuz, ciljajući siromašne zajednice širom sveta.

HSBC je rekla Bi-Bi-Si-ju da je uvek ispunjavala svoje legalne dužnosti koje se tiču prijavljivanja aktivnosti.

Džej-Pi Morgan, zajedno sa Bank of Amerika, Sitibankom, Amerikan ekspresom i drugima, procesuirao je ogromne transakcije povezane sa kazahstanskim političarem koji se nalazi na Interpolovoj poternici, navodi Bazfid njuz.

Viktor Krapunov je bivši gradonačelnik Alma-Ate, najvećeg grada u Kazahstanu. Njegova porodica koristila je usluge Džej-Pi Morgana za transakcije vredne milione dolara, čak i nakon što je Interpol izdao poternicu.

U vreme transakcija, Krapunov i njegova supruga bili su već optuženi po nekoliko osnova, a oni su uključivali pranje novca, prevare i stvaranje grupa organizovanog kriminala, navodi Njuzvik.

Njima je kasnije suđeno u odsustvu, a oni su pobegli u Švajcarsku, tvrdeći da su optužbe zasnovane na političkim motivima.

I Putinov saradnik sumnjiv

Postoji mogućnost i da je blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina koristio banku Barklejs kao način da izbegne sankcije i za pranje novca, navodi Bi-Bi-Si.

Arkadij Rotenberg, Putinov prijatelj iz detinjstva, među nekoliko je saradnika koji su bili obihvaćeni sankcijama kako Evropske unije tako i SAD nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. Sankcije su imale za cilj da spreče Rotenberga da obavlja posao preko zapradnih banka.

Ipak, kompanije koje kontroliše Rotenberg pojavile su se mnogo puta u procurelom izveštaju.

Između 2012. i 2012. godine kompanija pod nazivom "Adventidž alajns" prenela je 77 miliona dolara preko HSBC-a. Američki senat je rekao da postoje snažni dokazi da je vlasnik kompanije upravo Rotenberg. Istraga Senata dokazala je da je kompanija obavljala tajne kupovine umetnina, koristeći Barklejs nalog, kako bi izbegla sankcije.

Ova banka zatvorila je nalog pomenute kompanije 2016. godine, ali se u procurelom izveštaju navodi da je banka nastavila da posluje sa brojnim drugim kompanijama za koje se sumnja da su uvlasništvu Rotenberga, sve do 2017. godine.

Barklejs nije priznala nijedan prekršaj.

142 miliona dolara sumnjivog iranskog novca procesuirano preko Ujedinjenih Arapskih Emirata

Kompanija sa sedištem u Dubaiju, "Ganes dženeral trejding" bila je optužena od strane američkih tužilaca za usmeravanje iranskog državnog novca preko Emirata, izbegavajući tako međunarodne sankcije, navodi Bi-Bi-Si.

Tokom 2011. i 2012, centralni bankarski sistem Ujedinjenih Arapskih Emirata procesuirao je 142 miliona dolara za ovu kompaniju, uprkos tome što su transakcije označavane kao "sumnjive".

Njujorška filijala Standard čarterd banke zabeležila je stotine sumnjivih transakcija ove kompanije i prijavila ih centralnoj banci Emirata. U to vreme, nije se pominjala iranska veza.

Iako je centralna banka UAE rekla da je alarmirala policiju i da je ugasila račune, "Ganes dženeral trejding" je i dalje koristio druge državne banke da usmeri još 108 miliona dolara do septembra 2012. godine, navodi Bi-Bi-Si.

Tokom 2016. godine Amerika je rekla da je kompanija umešana u veliku šemu izbegavanja sankcija. Kompanija je likvidirana u prethodne dve godine.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe nije želela da komentariše ove informacije.

Velika donatorka britanske Konzervativne partije povezan sa Kremljom

Suprug velike donatorke Konzervativne stranke premijera Borisa Džonsona primio je novac od milionera povezanog sa Putinom, koji je pod američkim sankcijama, prema procurelim podacima.

Lubov Černukin je najveća žena donator Konzervativne stranke, koja je stranci dala skoro 2,2 miliona dolara. Datoteke koje su procurile sada pokazuju da je njenom suprugu Vladimiru Černukinu ofšor kompanija dala 7,8 miliona dolara, a koja vodi do ruskog političara i oligarha Sulejmana Kerimova.

Kerimov je bio jedan od nekoliko oligarha koje je američko Ministarstvo finansija imenovalo 2018. godine u izveštaju koji je raspravljao o "zloćudnoj" ruskoj aktivnosti. Izveštaj Ministarstva finansija kaže da je navodno prao novac i ostavio porez neplaćen u Evropi.

Pored donacija, Lubov je provodila i svoje vreme u društvu trojice različitih prmeijera. Jednom je čak platila 205.000 dolara kako bi igrala tenis sa Borisom Džonsonom, navodi Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: