Pad evropskih berzi, oporavak privrede gubi na zamahu

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene deonica su osetno pale zbog širenja koronavirusa na kontinentu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

11:03

Pad evropskih berzi, oporavak privrede gubi na zamahu
Foto: Epa, CHEMA MOYA

To izaziva strahovanja da će oporavak privrede biti sporiji nego što se očekivalo, prenosi Index.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u 9:30 u minusu 1 posto, oslabivši treći dan zaredom, piše Index.

Pritom je londonski FTSE indeks potonuo 1,70 posto, na 5905 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,50 posto, na 12.920 bodova, a pariski CAC 1,25 posto, na 4916 bodova.

Pad berzi posledica je naznaka da oporavak najvećih svetskih privreda gubi na zamahu, dok širenje koronavirusa u mnogim delovima sveta ne posustaje.

Broj zaraženih od tog virusa premašio je u svetu 30 miliona, dok se broj umrlih bliži granici od milion.

Neke evropskih zemlje poslednjih dana beleže rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mere kako bi suzbile širenje virusa. Britanija, čak, razmatra i novi lockdown.

Zbog drugog talasa koronavirusa pale su nade u brzi oporavak svetske privrede od korona krize. Azijske berze pale na početku nedelje, prate pad Vol strita

Na većini azijskih berzi cene deonica su u ponedeljak pale, prateći pad Vol strita u petak, a ulagači su oprezni jer se čini da oporavak najvećih svetskih privreda gubi na zamahu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,3 posto, izgubivši deo prošlonedeljnih dobitaka.

Pritom su cene deonica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,9 posto. U Singapuru su, pak, porasle 0,4 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Azijske berze prate pad Vol strita u petak, kada je Dau Džons izgubio 0,9 posto, a S&P 500 1,1 posto, kao i Nasdaq indeks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: