Da li će kravata naći put iz krize?

Korona kriza ozbiljno pogađa proizvođače kravata u Nemačkoj.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, HayDmitriy
Foto: Depositphotos, HayDmitriy

Trgovačko udruženje tekstila objavilo je da su modni trgovci izgubili prodaju oko pet milijardi evra između marta i avgusta 2020. - što je pad za trećinu.

"Muško modno poslovanje prošlo je još gore, pa se može pretpostaviti da je u stacionarnoj trgovini kravatama zabeležen pad prodaje od najmanje 50 posto. Ali to je samo procena", rekao je portaparol BTE Aksel Augustin, prenos Indikator.

Budući da posao s kravatama čini samo "malo tržište" u čitavoj trgovini odećom, tačni podaci o prodaji nisu poznati.

Ukupan promet odećom u Nemačkoj iznosio je nedavno 60 milijardi evra bez obuće. Međutim, i sami proizvođači kravata prijavljuju izgubljenu prodaju.

Prvih nekoliko meseci krize bilo je "izuzetno problematično" jer su prodavnice u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama morale da se zatvore, rekla je Barbara Pauen, direktorka kompanije Ascot.

Internet trgovina nije mogla da nadoknadi gubitak prodaje. Prodaja je nedavno opala za 50 do 60 posto.

Ascot tvrdi da je jedini nemački proizvođač kravata koji još uvek proizvodi isključivo u Nemačkoj. Na lokaciji Krefeld do 40 zaposlenih proizvodi mašne, pletene kravate i šalove.

Koliko će kravata brzo naći put iz krize, teško je predvideti. Zbog rezervi i ekonomičnog upravljanja u prošlim generacijama, Pauen je uverena da će Ascot preživeti korona krizu.

Prema Pauen, godinama je uočeno da se sve manje kravata nosi, a trend se samo povećao tokom korona krize.

Kao razlozi navode se rad od kuće, više rada na daljinu umesto konferencija i otkazivanje velikih proslava u kriznim vremenima.

strana 1 od 135 idi na stranu