Nova runda "rata"?

Peking preti kontra-merama nakon odluke Vašingtona da zabrani skidanje kineske aplikacije TikTok.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Foto: Epa, PETE MAROVICH
Foto: Epa, PETE MAROVICH

Obe zemlje se pozivaju na "nacionalnu bezbednost", ali bi ovo mogao da bude nastavak trgovinskog rata koji trese svet.

Peking je najavio odgovor nakon američkih koraka protiv kineske društvene mreže TikTok i koncernu Huavej. Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je na snagu stavljen mehanizam za odgovore u ovakvim situacijama, što može da podrazumeva novčane kazne, ograničenja uvoza i izvoza, zabranu ulaska u zemlju ili investiranja protiv osoba i kompanija koje ugrožavaju "nacionalnu bezbednost" Kine, piše Dojče vele (DW).

Posmatrači tumače da su mere uperene protiv američkih firmi. Sjedinjene Države sa druge strane imaju svoju listu sankcija. Na njoj je recimo zabrana da telekomunikacioni gigant Huavej učestvuje u izgradnji infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije (5G) u SAD.

U petak je Vašington najavio da će od nedelje aplikacija mreže za deljenje snimaka TikTok biti izbačena iz onlajn-tržnica Gugla i Epla u SAD. Isto se odnosi i na kinesku aplikaciju WeChat. Korak je opravdan nacionalnom bezbednošću.

Rok da se otklone navodne nedoumice teče do 12. novembra – do tada bi korisnici kineske mreže u Americi trebalo da imaju neometan pristup. Njih ima čak 100 miliona, a aplikacija je omiljena među tinejdžerima.

Peking je odluku nazvao "šikaniranjem" i optužio Vašington za krši prava investitora i slobodnog tržišta.

Američki predsednik Tramp tvrdi da TikTok obavlja "špijunski" posao, to jest da informacije o korisnicima stavlja na raspolaganje kineskoj državi. Prema izveštaju agencije Blumberg, kineska firma je već u petak uveče podnela žalbu američkom Saveznom sudu.

Prethodno su Kinezi odbili ponudu Majkrosofta da kupi američki deo TikToka. Sada je na stolu ponuda Orakla, ali rešenje nije na vidiku.

strana 1 od 135 idi na stranu