"Ukida se blokada proizvodnje nafte na mesec dana"

Istočni libijski komandant Kalifa Haftar najavio je danas da će ukinuti blokadu proizvodnje nafte na mesec dana.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 18.09.2020.

16:49

Foto: EPA,CLEMENS BILAN

On je istakao i da se sa rivalskom vladom u Tripoliju dogovorio o poštenoj raspodeli prihoda.

Nastavak izvoza nafte nakon osmomesečne blokade bi ublažio sve veći finansijski pritisak na obe strane u libijskom sukobu i mogao bi da ukloni glavnu prepreku ka postizanju političkog rešenja, ali još nije jasno da li sporazum ima širu podršku, preneo je Rojters.

"Spremni smo da otvorimo naftna polja kako bismo osigurali budućnost Libije na mesec dana", rekao je Haftar.

Zamenik premijera u Tripoliju Ahmed Maiteg, takođe, je objavio saopštenje, odmah nakon Haftarovog govora, u kome je naveo da je odlučeno da se nastavi proizvodnja nafte i dodao da će biti formiran i novi odbor koji će nadgledati raspodelu prihoda.

Odbor će koordinisati između dve strane u pripremi budžeta i prenosu sredstva za pokrivanje plaćanja, kao i rešavati pitanje javnog duga, rekao je on.

Pre blokade Libija je proizvodila oko 1,2 miliona barela nafte dnevno, u poređenju sa sadašnjih nešto preko 100.000 barela dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: