Šuška se o spajanju dva džina: Švajcarci stvaraju megabanku?

Cirih -- U Švajcarskoj se sve glasnije šuška o navodnom spajanju UBS-a i Kredi Svisa, čime bi kontinentalna Evropa dobila novog velikog finansijskog diva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, okuka67
Foto: Depositphotos, okuka67

Portal Insajd Paradeplac objavio je, pozivajući se na dva neimenovana izvora, da rukovodioci dve najveće švajcarske banke, UBS-a i Kredi Svisa, razmatraju mogućnost merdžovanja.

Potencijalni dogovor, koji bi mogao da bude objavljen početkom 2021, stvorio bi jednu od najvećih banaka u Evropi finansijske snage od gotovo 1,6 biliona evra depozita, prenosi Biznis insajder.

Obe banke su odbile da komentarišu, kako kažu, "glasine i nagađanja".

Portal Paradeplatc, koji je ime dobio po glavnom finansijskom trgu u Cirihu, gde se nalaze sedišta obe banke, tvrdi da je u razgovore uključen i švajcarski ministar finansija Uli Maurer.

Nova, zajednička banka UBS-a i Kredi Svisa, bila bi četvrta najjača na Starom kontinentu, iza HSBC-a, BNP-a Pariba i Kredi Agrikola, prema podacima agencije S&P.

Eventualni dogovor takođe bi mogao da rezultira ukidanjem do 15.000 mesta, ili 15 posto zaposlenih u obe banke širom sveta, izveštava Insajd Paradeplac.

strana 1 od 135 idi na stranu