Za njih nema krize: Milijarderi ove zemlje bogatiji nego ikad

Uprkos pandemiji i ekonomiji koja se smanjuje, prema Kanadskom centru za političke alternative, bogatstvo kanadskih milijardera naraslo je od početka krize.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.09.2020.

19:58

Za njih nema krize: Milijarderi ove zemlje bogatiji nego ikad
Foto: Depositphotos, ArtemSam

Najveći kanadski milijarderi zaradili su 37 milijardi dolara od kako je počeo COVID-19.

Samo tokom pandemije 20 najvećih kanadskih milijardera obogatilo u proseku za po dve milijarde dolara, dok su milioni Kanađana ostali bez posla i borili se sa ekonomskim posledicama pandemije, navodi se u izveštaju Kanadskog centra za političke alternative.

Najveći porast belezi porodica Dejvida Tomsona u cijem vlasnistvu je fudbalski klub Vinipeg Džets i novinska agencija Tomson Rojters, čija je vrednost porasla za 8,8 milijardi dolara.

Sledi Tobi Lutke, osnivač kompanije Shopify, čija je imovina porasla za 6,6 milijardi dolara od marta.

Najnoviji izveštaj o radnim mestima koji je objavila Statistika Kanade otkrio je da je broj zaposlenih smanjen za 1,1 milion od početka pandemije, a najviše su pogođeni radnici sa niskim platama.

Prema statističkim podacima Kanade, žene i "obojeni" Kanađani su previše zastupljeni na poslovima sa niskim platama što dodatno produbljuje problem ekonomskog oporavka u Kanadi.

Aleks Hemingvej, ekonomista i analitičar javnih finansija iz Kancelarije Kanadskog centra za političke alternative i vodeći autor izveštaja, istakao je ovu podelu.

"Istovremeno dok su milijarderi poput vlasnika Loblaw (kompanija u cijem je vlasnistvu lanac supermarketa) Galena Vestona videli balon svog bogatstva, radnici koji slazu artikle na policama i skeniraju namirnice na kasi u njegovim prodavnicama nastavili su da rizikuju svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice dolaskom na posao", rekao je.

"Ono što vređa još više, radnicima u prehrambenim prodavnicama oduzeta je naknada od dva dolara koja im je dodata na pocetku pandemije, dok su vlasnici prehrambenih proizvoda ostvarili ogromnu zaradu."

Akcije kompanije Loblaw porasle su nakon što je kompanija u junu smanjila plate radnicima. U međuvremenu, Vestonovo lično bogatstvo povećalo se za 1,6 milijardi dolara, prema Forbsovim podacima.

„Čak i pre pandemije, kanadski milijarderi držali su gotovo 4.500 puta više od bogatstva tipične porodice“, rekao je Hemingvej . „I hitni, jednokratni porez na višak bogatstva i godišnji porez na bogatstvo trebali bi biti na stolu“, dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: