OECD: Oporavak globalne ekonomije brži od očekivanog

Pariz -- Globalna ekonomija se oporavlja od pada izazvanog koronavirusom brže nego što se očekivalo pre samo nekoliko meseci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, sqback
Foto: Depositphotos, sqback

Ovo se dešava zahvaljujući poboljšanju izgleda za Kinu i Sjedinjene Države, objavila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svetska ekonomija je na putu da ove godine zabeleži smanjenje od 4,5 odsto, što je i dalje pad bez presedana u novijoj istoriji, ali manji od prvobitno prognoziranog pada u u junu od 6,0 procenata, navodi OECD, a prenosi Rojters.

Pod uslovom da ne dođe do nekontrolisanog širenja virusa kovid 19, globalna ekonomija će sledeće godine porasti za 5,0 posto, procenjuje ova organizacija sa sedištem u Parizu, smanjivši svoju junsku projekciju o rastu od 5,2 procenta u 2021.godini.

S druge strane, jače rasplamsavanje virusa ili pooštravanje mera za njegovo suzbijanje mogli bi da umanje projektovani rast za narednu godinu za dva do tri procentna poena, upozorava OECD.

U izveštaju se napominje da su prognoze OECD-a zasnovane na očekivanju da će se nastaviti lokalizovani naleti epidemije, koji će iziskivati lokalne akcije a ne na nivou celih država.

Takođe se pošlo od pretpostavke da vakcina neće biti široko dostupna do kraja sledeće godine.

OECD dodaje da su mere podrške vlada i centralnih banaka domaćinstvima i kompanijama pomogle da se spreči veći privredni pad i da bi trebalo da budu nastavljene zbog daljeg sporadičnog izbijanja epidemije.

U izveštaju se predviđa da će Kina, kao prva zemlja u kojoj je izbila epidemija i koja je brzo počela da primenjuje preventivne mere kako bi širenje virusa stavila pod kontrolu, biti jedina u grupi ekonomskih sila G20 koja će ove godine zabeležiti rast sa 1,8 posto, a ne pad od 2,6 procenata, kako se prognoziralo u junu.

Istovremeno, OECD preocenjuje da će i američka ekonomija ove godine proći bolje nego što se ranije strahovalo, s padom od 3,8 odsto, što je i dalje vrlo duboka recesija, ali daleko manja od ranije prognozirane od minus 7,3 procenta.

strana 1 od 129 idi na stranu