Velika pobeda Kine u trgovinskom ratu s Amerikom

Odbor za rešavanje sporova pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji presudio je protiv većine carina koje su SAD uvele na robu iz Kine.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.09.2020.

08:30

Velika pobeda Kine u trgovinskom ratu s Amerikom
Foto: Depositphotos, gioiak2

Odbor je saopštio da mere SAD krše ključne principe međunarodne trgovine i uslove pod kojima Vašington pristupa Svetskoj trgovinskoj organizaciji, prenosi Kjodo.

Portparol kineskog ministarstva trgovine je pozdravio presudu, koju je ocenio kao "objektivnu i fer". On je rekao da se Kina nada da će SAD u potpunosti uvažiti odluku Svetske trgovinske organizacije.

Predstavnik američkog ministarstva trgovine Robert Lajthajzer kritikovao je odluku odbora i rekao da je Svetska trgovinska organizacija "potpuno neadekvatna da zaustavi kineske štetne tehnološke prakse".

On je rekao da SAD mora da bude dozvoljeno da se brane protiv nepoštenih trgovinskih praksi i da administracija predsednika Trampa neće dozvoliti da Kina koristi Svetsku trgovinsku organizaciju kako bi iskoristila američke radnike i kompanije.

Odbor je odluku doneo nakon što je Kina podnela žalbu zbog restrikcija na uvoz uvedenih od strane SAD.

SAD imaju pravo da ulože žalbu na odluku u roku od 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: