Paradoks: Velika nezaposlenost, a nedostaju radnici

U Austriji na tržištu rada vlada paradoksalna situacija, jer pored velike nezaposlenosti usled korona krize, mnogim kompanijama nedostaje potrebna radna snaga.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.09.2020.

11:15

Paradoks: Velika nezaposlenost, a nedostaju radnici
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Trenutno u Austriji ima više od 410.000 nezaposlenih, a predsednik Privredne komore Austrije Harald Marer očekuje da će taj broj porasti još u ovom mesecu za daljih 80.000.

Uz to 400.000 ljudi radi na skraćeno radno vreme.

"I pored rastuće nezaposlenosti mnoga preduzeća ne mogu da nađu radnu snagu", kaže Marer, dodajući da je uzrok tome što se osobe koje traže posao ne nalaze tamo gde postoje radna mesta.

Samo u IT sektoru otvoreno je 20.000 radnih mesta, u nezi 2.500, a u uslužnim delatnostima nedostaje stručna radna snaga, na primer 1.300 instalatera.

Da nezaposlenost ne bi ostala visoka, Privredna komora zahteva mere od vlade, socijalnih partnera i Servisa za zapošljavanje.

"Prioritet je kvalifikacija. Korona kriza je podstakla put u pravcu digitalizacije i taj pravac treba da sledi i obrazovanje", kaže generalni sekretar Komore Karlhajnc Kopf.

On je ukazao da su se zanati pokazali "otporniji" na krizu i da zanatlije lakše od fakultetski obrazovanih osoba nalaze posao

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: