Sedam veličanstvenih: Tehnološki giganti vrede 7,7 biliona dolara

Tehnološki giganti dominiraju američkim tržištem kapitala.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, everythingposs
Foto: Depositphotos, everythingposs

Epl sada vredi više od dva biliona dolara. Kompanije u grupi "Fab 5" – Epl, Amazon, Majkrosoft, Alfabet (Gugl) i Fejsbuk – ukupno vrede više od sedam biliona dolara.

Ako se na ovaj popis dodaju Tesla i Netfliks, "veličanstvenih 7" koji pripadaju indeksu Nasdaq zajedno vrede 7,7 biliona dolara.

Koliko je to velika vrednost, vidi se ako se uporedi sa indeksom Russell 2000. Firme u tom indeksu, koji obuhvata gotovo 2.000 manjih američkih javnih trgovačkih društava, imaju ukupnu tržišnu vrednost od oko 1,9 biliona dolara, pokazuju podaci Refintiva.

Rekordne vrednosti

Akcije Epla i Tesle su na rekordnom nivou, dok je ostalih pet kompanija takođe blizu rekorda. Svih sedam lidera Nasdaqa cvetaju ove godine uprkos usporavanju globalne ekonomije usled pandemije.

Epl je stvorio veliku potražnju za uslugama i aplikacijama vezanim za svoj Ajfon, prenosi BiznisInfo.

Majkrosoft Amazon i Alfabet dominiraju "računarstvom u oblaku" i nizom drugih industrija, poput igara, e-trgovine i pretraživanja.

Fejsbuk je i dalje vodeći u društvenim mrežama. Tesla je kralj industrije električnih automobila. A Netfliks ostaje na vrhu kada je reč o strimingu.

strana 1 od 146 idi na stranu