Istraživanje pokazalo: Megakamioni štede milione evra

Kamioni dužine 32 metra pokazali su se kao posebno korisni za prevoz mašina i paleta, navodi se u izveštaju holandske firme Buck Consultants International.

Svet

Izvor: Pluton Logistics

Petak, 21.08.2020.

16:42

Istraživanje pokazalo: Megakamioni štede milione evra
Frantic00

Upotreba produženih kamiona takođe dovodi do redukovane emisije gasova i nižih troškova usled smanjene upotrebe goriva.

Kamioni dužine 32 metra i težine do 72 tone imaju veliki potencijal da dovedu do smanjenja troškova i zagađenja životne sredine u različitim transportnim i logističkim sektorima, navodi se u izveštaju Buck Consultants Internationala, prenosi Pluton logistics.

U 2020. godini u Holandiji je pokrenut novi pilot-projekat drumskog prevoza, u okviru kojeg se testira "Super EcoCombi" (SEC), nova kombinacija kamiona, ukupne dužine 32 metra. SEC, koji se sastoji od kabine i dve prikolice dužine 13,6 metara, trebalo bi da poboljša efikasnost i održivost transporta. Rešenje će biti testirano u narednih nekoliko godina kako bi se proverila njegova efikasnost u transportu različite robe.

Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja, SEC je posebno pogodan za intenzivan transport mašina i paleta. Međutim, autori istraživanja takođe vide veliki potencijal za transport građevinskog materijala, kontejnera i paketa, kao i za transport otpada. U ovim industrijama, SEC je u osnovi spreman za upotrebu u bilo kom trenutku.

Kako se u istraživanju navodi, trenutna situacija u Holandiji omogućila bi – na dnevnom nivou – 570 ruta sa 213 produženih kamiona. Ovo bi dovelo do smanjenja troškova na godišnjem nivou u logističkoj i transportnoj industriji u iznosu od šest miliona evra i smanjenja emisije ugljen-dioksida od 14.000 tona.

Zauzvrat, očekuje se da će do 2030. godine kombinacije SEC-a dužine 32 metra prelaziti između oko 2.000 i 6.000 ruta dnevno, u zavisnosti od ekonomskog razvoja. U ovom slučaju, kamioni dužine 32 metra činili bi od pet do čak 15 odsto drumskog prevoza tereta u Holandiji. Tada bi, prema istraživanju, godišnja ušteda mogla da dostigne 20 do 60 miliona evra, a emisija ugljen-dioksida pala bi za 50.000 do 150.000 tona.

Međutim, preduslov za uspeh ovog projekta jeste ubrzanje neophodnih mera planiranja i infrastrukture radi omogućavanja redovne upotrebe SEC kamiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: