Tramp: Razmatramo mogućnost prodaje aviona F-35 Emiratima

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova zemlja razmatra mogućnost prodaje naprednih lovačkih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.08.2020.

11:29

Tramp: Razmatramo mogućnost prodaje aviona F-35 Emiratima
Foto: Epa/JIM LO SCALZO

"Oni imaju novac i želeli bi da naruče priličan broj aviona F-35. Kao što znate, to je najbolji lovački avion na svetu, zahvaljujući stelt tehnologiji", rekao je Tramp na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Beloj kući.

On je dodao da se mogućnost prodaje tih letelica Ujedinjenim Arapskim Emiratima razmatra u svetlu novog sporazuma o normalizaciji odnosa između te zemlje i Izraela, i istakao da su Emirati načinili "veliki napredak" po pitanju mira na Bliskom istoku.

"Oni bi hteli da kupe F-35 - videćemo šta će se dogoditi", rekao je Tramp, a prenosi AP.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu pre dva dana je najavio da će se usprotiviti mogućoj realizaciji ovakvog posla uprkos istorijskom sporazumu sa UAE, postignutom prošle sedmice.

Kako navodi AP, jedan list u Izraelu prethodno je objavio da taj sporazum, u čijem postizanju je posredovao Tramp, predviđa mogućnost da UAE nabavljaju napredne oružane sisteme proizvedene u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: