Radni dan tokom pandemije je duži skoro sat

U sklopu mera karantina, tokom kojih je većina građana posao obavljala od kuće, prosečan radni dan se odužio a broj sastanaka i poslatih mejlova se povećao.

Svet

Izvor: Bankar.me

Subota, 15.08.2020.

14:49

Radni dan tokom pandemije je duži skoro sat
Foto: Depositphotos, lofilolo_

Sudeći prema rezultatima studije koja je rađena u više od 20 hiljada kompanija u 16 gradova SAD, Evrope i Srednjeg istoka, digitalno komuniciranje između zaposlenih očigledno znači mnogo više posla.

Istraživači su uporedili ponašanje zaposlenih tokom dva perioda od osam nedelja pre i posle karantina usled pandemije COVID-19. Gledajući mejlove i metapodatke o sastancima izračunali su da je posle karantina radni dan trajao 48,5 minuta duže u odnosu na prethodni period, kao i da se broj sastanaka povećao za 13 odsto, i da su ljudi slali u prosjeku 1,4 mejla više po danu, prenosi Blumberg.

U nekoliko gradova, poput Čikaga i Los Anđelesa, prosečna dužina radnog dana vratila se na nivo pre pandemije, ali su duži radni dani ostali u Njujorku, San Hozeu i u većem delu Evrope, prenosi Bankar.

Druge analize, koje posmatraju VPN podatke, pokazale su da su Amerikanci radili i do tri sata više, kao i da su se logovali u nekarakteristično doba dana ili noći. Objašnjenje za narušeni raspored može se naći u brizi o deci, zamagljenim granicama između posla i kuće, kao i stresu usled ekonomske recesije.

Ipak, istraživači tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se videlo da li su se navike trajno promenile, mada ne očekuju da će se ponašanje uskoro vratiti na nivo pre pandemije.

S druge strane, u jednom drugom istraživanju skoro 60 odsto direktora ocenilo je da zaposleni koji rade od kuće imaju slabiji učinak nego kada posao obavljaju u kancelariji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

3 h

Podeli: