Naftni giganti izgubili 90 milijardi dolara za devet meseci

Najveće svetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi dolara u proteklih devet meseci, najviše zbog pandemije koronavirusa.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.08.2020.

11:34

Naftni giganti izgubili 90 milijardi dolara za devet meseci
Foto: Depositphotos, MikeMareen

U poslednja tri tromesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrednosti svojih naftnih i gasnih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi dolara.

Analiza Karbon trekera pokazuje da su samo u poslednja tri meseca naftne kompanije, uključujući Rojal Dač šel, BP, Total, Ševron, Repsol, Eni i Ekinor, izvestile o smanjenju vrednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara, prenosi "Gardijan".

Pad vrednosti nafte beleži se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija koronavirusa. Kolaps naftnog tržišta zabeležen je u mesecu aprilu kada je nafta skliznula na samo nula dolara za barel.

Podsetimo da je i prošle nedelje došlo do istorijske promene na listi najvrednijih svetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Američki tehnološki gigant Epl istisnuo je s prvog mesta saudijskog naftnog diva Aramka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: