Kineska kompanija napušta berzu posle afere s polugama zlata

Peking -- Kineska kompanija Kingold džuleri pala je za 27 odsto na berzi Nasdak, nakon što je saopšteno da će dobrovoljno povuči svoje akcije sa tog tržišta kapitala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, STF
Foto: Epa, STF

S današnjim padom, Kingoldove akcije kojima se trguje na Nasdaku izgubile su skoro 60 odsto svoje vrednosti od juna, kada je jedan kineski poslovni medij objavio izveštaj u kojem tvrdi da je kompanija dobijala kredite koristeći lažne zlatne poluge kao kolateral, prenosi Rojters.

U tom izveštaju, predsednik Kingolda Đija Džihong negirao je bilo kakve malverzacije.

Kompanija nije odmah odgovorila na današnji zahtev Rojtersa za komentar.

"Odluka borda direktora o napuštanju Nasdaka rezultat je preispitivanja brojnih faktora, posebno troškova i izvodljivosti stalnog usklađivanja sa Nasdakovim listing zahtevima i trenutnog finansijskog stanja kompanije", naveo je Kingold u podnesku objavljenom na berzi.

Kompanija je dodala da je od Nasdaka dobila dva obaveštenja, 30. juna i 2. jula, pri čemu je u prvom pisalo da nije usklađena sa zahtevima berze vezanim za izveštavanje, a u drugom - da je berza odbacila plan koji je firma podnela za usaglašavanje sa standardima.

Iz Kingolda su naveli da se očekuje da će trgovanje njihovim akcijama biti obustavljeno od 21. avgusta, dok će delistiranje stupiti na snagu 31. avgusta.

strana 1 od 146 idi na stranu