Prvi put: Na listi"Global 500" više kineskih nego američkih kompanija

Peking -- Na listi 500 najuspešnijih kompanija na svetu, nalazi se 133 firmi iz Kine, Hong Konga i Tajvana, kao i 121 preduzeće iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Tanjug, Al Džazira
Podeli
Foto: Depositphotos, SergeyNivens
Foto: Depositphotos, SergeyNivens

"Velika priča je sledeća: prvi put imamo više Fortune Global 500 kompanija baziranih u Kini i Hong Kongu nego u Sjedinjenim Američkim Državama," piše magazin Fortune, koji svake godine objavljuje ovu listu.

Dalje se navodi kako je ovih 500 kompanija u 2019. godini prihodovalo 33,3 hiljade milijardi dolara i stvorilo profit od dve hiljade milijardi dolara. Širom sveta zapošljavaju skoro 70 miliona ljudi, prenosi Tanjug.

Havej na 49. mestu

Na prvom mestu liste nalazi se američka korporacija "Walmart". Najveća kineska državna naftna grupacija “Sinopec” je zauzela drugo mesto, dok su se na trećem i četvrtom mestu našle dve kineske državne kompanije, Državna elektroprivreda "State Grid" i “China National Petroleum”.

U prvih 50 mesta ima 12 kineskih kompanija, među njima su četiri banke, uključujući ICBC, CB, ABC i Banku Kine.

Kineski tehnološki gigant Huavej je ove godine zauzeo 49. mesto na listi, a iza je Kineska grupacija za železnički inženjering.

Globalna trgovina je motor uspeha globalnih kompanija. Sposobnost za traženje novih tržišta i izvoz su takođe presudni faktori, navodi se u magazinu.

strana 1 od 146 idi na stranu