Prepolovljen profit najveće naftne kompanije na svetu

Naftni gigant Saudi Aramco saopštio je pad neto dobiti od 50 % u prvoj polovini finansijske godine, što je odraz razornog uticaja pandemije na naftna tržišta.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Epa, ALI HAIDER
Foto: Epa, ALI HAIDER

U saopštenju objavljenom u nedelju, kompanija je navela da je neto dobit u prvih šest meseci godine opala na 23,2 milijarde dolara, što je upola manje u odnosu na 46,9 milijardi dolara iz istog perioda 2019. godine.

Naftna kompanija u većinskom državnom vlasništvu i najveći svetski proizvođač nafte zadržala je dividendu od 18,75 milijardi dolara u drugom tromesečju, rekavši da će biti isplaćena u trećem tromesečju, prenosi Biznis Info.

Dividenda istog iznosa iz prvog tromesečja isplaćena je u drugom kvartalu.

Ukupni novčani tok u kompaniji iznosio je 21,1 milijardu dolara u prvom polugodištu, što je pad sa 38 milijardi dolara godinu pre.

Ovi rezultati su stigli nedelju dana nakon što je Aramco ustupio titulu najveće svetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji američkom Eplu.

Finansijski rezultati za drugi kvartal odražavaju najveći šok na globalnim energetskim tržištima u nekoliko poslednjih decenija.

Smanjene potražnje i niže cene nafte odrazile su se na rezultate iz drugog tromesečja, rekao je predsednik Aramca i izvršni direktor Amin Nasser.

strana 1 od 146 idi na stranu