Rekordna godina za ofšor vetroparkove u svetu

Globalni savet za energiju vetra tvrdi da je u 2019. godini oboren rekord u snazi novoinstaliranih offshore postrojenja za proizvodnju energije iz vetra.

Izvor: Klima101.
Podeli
Foto: Epa, JENS KOEHLER
Foto: Epa, JENS KOEHLER

Prema novom izveštaju koji je Globalni savet za energiju vetra objavio 5. avgusta, izgrađeno je 6,1 GW novih kapaciteta, a slična situacija očekuje se i u ovoj godini.

Kada se govori o offshore proizvodnji, misli se na vetroelektrane koje se grade na vodenim površinama, najčešće u okeanima, jer je tu brzina vetra veća nego na kopnu pa je samim tim veća i proizvodnja električne energije, piše Klima101.

U Evropi ovakva postrojenja uspešno rade već 30 godina, ali nova značajna tržišta se pojavljuju i u drugim delovima sveta, posebno u Aziji.

U 2019. godini Evropa je i dalje prva u ukupnom kapacitetu energije koji se proizvodi na ovaj način, ali Kina je rekorder kada su u pitanju nova postrojenja jer je instalirala 2,4 GW. Na drugom mestu je Velika Britanija sa 1,8 GW, a na trećem Nemačka sa 1,1 GW.

Kako azijsko-pacifička regija postaje sve aktivnija, očekuje se da u ovoj deceniji niknu tržišta u Japanu, Vijetnamu, Južnoj Koreji i Tajvanu.

Do 2030. se, prema novom izveštaju, očekuje i da ukupni globalni kapaciteti porastu najmanje do 234 GW. Poređenja radi, na kraju prošle godine su iznosili 29,1 GW.

strana 1 od 146 idi na stranu