Nemački ekolozi bi sudskim putem da ospore dozvolu za Severni tok 2

Hanover -- Nemačka ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe (DUH) zatražila je od suda u Grajfsvaldu ponovno razmatranje dozvole za korišćenje gasovoda Severni tok 2.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Clemens Bilan
Foto: Epa, Clemens Bilan

Iz kompanije Nord strim 2 Ag poručuju da su taj potez primili k znanju i da će razmotriti tužbu nemačke organizacije.

Ekolozi su izvestili o podnetoj tužbi u saopštenju za javnost.

"DUH zahteva od nadležne Uprave rudarskog nadzora Štralzunda da ovom tužbom uzme u obzir nove naučne podatke o nekontrolisanom izdvajanju metana i proveri curenja pri vađenju, transportu i preradi prirodnog gasa", objasnila je organizacija, prenosi Sputnjik.

S tim u vezi, kompanija-operator gasovoda „Nord strim 2 Ag“ saopštila je da je upoznata sa njihovim potezom i da će proceniti tužbu nemačke organizacije. Istovremeno je podsetila da je 25. juna, odeljenje u Štralzundu već odbilo zahtev organizacije od 5. marta za reviziju pristanka na projekat.

Inače, kompanija-operator dobila je dozvolu za izgradnju i eksploataciju obalskog i kopnenog dela Severnog toka 2 u nemačkim teritorijalnim vodama u januaru 2018. godine.

Podsetimo, Danska je dala zeleno svetlo za nastavak izgradnje Severnog toka 2 u utorak, pošto danski apelacioni organ za energetiku nije primio žalbu na odluku Danske energetske agencije, kojom je odobreno da kompanija Nord strim – 2AG koristi usidrena plovila tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2.

Sada kompanija može da u realizaciji projekta koristi ne samo brodove sa dinamičkim sistemom pozicioniranja, već i sa sidrom, jer trasa na kojoj treba da se završi gasovod prolazi izvan rizične zone kontakta sa hemijskim oružjem zakopanim na dnu Baltičkog mora.

strana 1 od 146 idi na stranu