"Katastrofalno": Trećini kafića preti zatvaranje

Zbog povećanja broja zaraženih belgijske vlasti uvele su nove mere.

Svet

Izvor: aa.com.tr/ba

Sreda, 05.08.2020.

16:38

Foto: Depositphotos, Ale_Mi

Među merama koje su uvedene proteklih dana je i obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da od svih gostiju uzmu osnovne identifikacione podatke i brojeve telefona.

Procenjuje se da će se jedna trećina od 1.200 restorana koji rade u Briselu, glavnom gradu Belgije, domaćinu NATO-a s institucijama Evropske unije (EU), zatvoriti na jesen zbog bankrota izazvanog koronavirusom, prenosi Anadolija.

Predsednik Federacije industrije prehrambenih proizvoda u Briselu (FHB) Filip Trine rekao je da bi mere preduzete protiv epidemije mogle dovesti do zatvaranja nekih restorana i kafića.

On je izjavio da predstavnici sektora očekuju talas bankrota, posebno na jesen.

"Mnoga radna mesta su već obavila naporan posao, ali s najnovijim merama situacija se pokazala katastrofalnom za industriju. Neki se restorani potpuno zatvaraju, dok drugi kažu da su zatvorili zbog odmora, ali znaju da ih ne mogu ponovo otvoriti", rekao je.

Među merama koje su uvedene proteklih dana je i obaveza vlasnika ugostiteljskih objekata da od svih gostiju uzmu osnovne podatke i brojeve telefona koje će čuvati 14 dana radi kontaktiranja u slučaju da se slučajevi zaraze pojave u tim objektima.

FHB procenjuje da će do kraja godine 30 odsto od gotovo 1.200 restorana i kafića u Briselu biti potpuno zatvoreno, dok će značajan deo privremeno biti zatvoren. Navodi se da će kriza najviše pogoditi mala radna mesta koja imaju do četiri zaposlena.

Acerta, organizacija za ljudske resurse koja posluje u Belgiji, objavila je prošlog meseca da je 70 odsto zaposlenih u restoranima sa punim radnim vremenom, koji su obično napredovali pre epidemije, privremeno nezaposleno.

Zbog povećanja broja zaraženih Vlada Belgije uvela je neke nove mere. U Anversu, u kojem je zabeležen veliki broj zaraženih, uvedena je mera ograničenja kretanja.

Ograničenje se odnosi na vremenski period između 23 sata i šest sati ujutru. Ovo ograničenje bi moglo biti uvedeno i u drugim gradovima, odnosno u manjim sredinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: