Još kineskog čelika na listi antidampinških carina

Brisel -- Evropska komisija je saopštila da je proširila primenu antidampinških carina na uvoz još nekih kineskih proizvoda od nerđajućeg čelika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, photollurg2
Foto: Depositphotos, photollurg2

EK je to uradila kako bi sprečila proizvođače da pomoću malih modifikacija materijala koji izvoze izbegavaju postojeće tarife, javlja Rojters.

Evropska unija je u februaru 2018. uvela kaznene carine u rasponu između 17,2 i 27,9 procenata na uvoz određenih vrsta nerđajućeg čelika iz Kine kako bi zaštitila domaće proizvođače od, kako tvrdi, nefer niskih cena.

Komisija je navela da su antidampinške mere za rezultat imale pad tog uvoza gotovo na nulu, ali da je istovremeno uvoz ostalih proizvoda otpornih na koroziju porastao na oko milion tona, odnosno na 650 miliona evra godišnje, te da je u novembru 2019. pokrenula istragu s tim u vezi.

Na proširenoj listi za antidampinške carine sada se nalaze i proizvodi od nerđajućeg čelika koji su modifikovani oblaganjem ili premazivanjem magnezijumom, jednom legurom sa silicijumom, dodatnim površinskim tretmanima ili neznatno izmenjenim sastavom elemenata.

Proširenje antidampinških carina odnosiće se na sve kineske izvoznike, uz izuzeće jedne kompanije koja sarađuje, saopštila je Komisija, ali nije navela o kojoj je kompaniji reč.

strana 1 od 146 idi na stranu