Ko će da završi Severni tok 2?

Iznajmljivač barže za polaganje cevi "Fortuna", koja bi mogla da dovrši izgradnju Severnog tok 2, ne namerava da učestvuje u postavljanju cevi u Baltičkom moru.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, 3dmentat
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Predstavnik ruske kompanije Mežregiontruboprovodstroj (MRTS), koja daje u zakup brod Fortuna, rekao je da "kompanija ne namerava da pruži na raspolaganje baržu Fortuna za izgradnju ruskog gasovoda Severni tok 2, koji je postao meta američkih sankcija".

Iz kompanije su takođe precizirali da kompanija nikada nije bila vlasnik barže "Fortuna", već je iznajmljuje "prema ugovoru o iznajmljivanju brodova bez posade za korišćenje u drugim projektima", prenosi Sputnjik.

"Severni tok 2" moguće je završiti pomoću broda sa sidrom koga će pratiti drugi brod sa dinamičkim pozicioniranjem. Do sada je barža "Fortuna" kompanije MRTS bila jedan od kandidata za završetak gasovoda, dok je druga opcija brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" sa sistemom dinamičkog pozicioniranja.

Dan ranije Danska je dala zeleno svetlo za nastavak izgradnje "Severnog toka 2" , pošto danski apelacioni organ za energetiku nije primio žalbu na odluku Danske energetske agencije, kojom je odobreno da kompanija "Nord strim – 2AG" koristi usidrena plovila tokom izgradnje gasovoda "Severni tok 2".

Sada kompanija može da u realizaciji projekta koristi ne samo brodove sa dinamičkim sistemom pozicioniranja, već i sa sidrom, jer trasa na kojoj treba da se završi gasovod prolazi izvan rizične zone kontakta sa hemijskim oružjem zakopanim na dnu Baltičkog mora.

strana 1 od 146 idi na stranu