Putin bi mogao da preseče

Moskva -- Rusko ministarstvo finansija želi da prikupi 1,93 milijarde američkih dolara poreza od naftne industrije tokom sledeće dve godine.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Epa, MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK
Foto: Epa, MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK

Međutim, industrija se takvoj nameri snažno protivi, a ruski predsednik Vladimir Putin je taj koji bi mogao da preseče.

Ruska privreda trpi posledice pada cene nafte, čemu je, navodi Rojters, Rusija i sama pomogla neslaganjem sa svojim partnerom unutar OPEK-a + Saudijskom Arabijom u martu. Ruska rublja srušila se, a ruski prihod od nafte smanjio se kao rezultat pada cena nafte, prenosi SEEbiz.

Prema dokumentu na veb stranici ruske vlade na koji se poziva Rojters, ministarstvo finansija želi da poveća porezne prihode izmenom poreznog zakona i nedavno uvedenog poreza na dobit.

Vlada i ruska naftna industrija spore se oko predloženih poreznih izmena, izvestio je u ponedeljak ruski poslovni dnevnik Komersant pozivajući se na izvore upoznate s tom problematikom.

Prema izvorima Komersanta, predlog - ako se prihvati - negativno bi uticao na Gaspromneft, naftnu diviziju gasnog giganta Gasproma i Rosnjefta, najvećeg proizvođača nafte u Rusiji.

Porez na dobit, koji je probno uveden prošle godine, rezultirao je time da se u proračun usled pada dobiti nije slilo 2,9 milijardi američkih dolara, navode izvori.

Ruske kompanije snažno se protive predlogu, pa bi to pitanje moglo biti prepušteno predsedniku Vladimiru Putinu, izvestio je Komersant. Moguće izmene poreznog zakona bile bi štetne za osnove ruske naftne industrije, naveo je Rojters citirajući VTB Kapital.

Pad cena nafte, zajedno s globalnom recesijom zbog koronavirusa, dovešće do pada ruske privrede ove godine za šest posto, najviše u zadnjih 11 godina, navela je Svetska banka u zadnjem ekonomskom izveštaju o Rusiji početkom ovog meseca.

Rusija razmatra uvođenje neke vrste državnog programa, sličnog onome u Meksiku, kako bi zaštitila državne prihode od pada cena nafte u budućnosti.

strana 1 od 146 idi na stranu