Radnik na prinudnom, a posao cveta: Firme zarađivale na pomoći države za plate radnicima

Italija je do sada iz fonda za one koji su zbog pandemije kovida-19 morali na prinudni odmor potrošila 16 i po milijardi evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.08.2020.

16:39

Radnik na prinudnom, a posao cveta: Firme zarađivale na pomoći države za plate radnicima
Foto: Depositphotos/AnnaNepaBO

Praksa je pokazala da se neke od firmi koje su dobijale pomoć za isplatu plata radnicima varale državu i zarađivale na toj pomoći.

Fond predviđa da radnici koji ostaju kod kuće primaju 20 odsto plate od firme u kojoj su zaposleni, a ostalo ide iz specijalnog dela penzionog fonda (kasa integracije).

To je u Italiji veoma važna socijalna mera, u protivnom, u vreme krize mnogi radnici bi bili otpušteni. Međutim, na osnovu svedočenja nekih radnika list prenosi kako su to firme iskoristile da prevare državu i dodatno zarade.

Radnici koji su naravno anonimni navode kako to funkcioniše: firma pošalje radnike na prinudni odmor, državi prijavi da ih placa za samo 20 odsto radnih sati, a onda te radnike zove da nastave da rade puno radno vreme bilo u firmi ili od kuće onlajn.

List navodi slučaj kuvara u poznatom restoranu u Veroni, koji ne samo da nije, kako je njegova firma prijavila, bio kod kuće, već je u toku sedmice beležio i više od 60 radnih sati, ali je primao umanjenu platu a i to iz penzionog fonda, što znači da je zarada ostala vlasniku.

“Imali smo hiljade prijava, ali ništa se ne može učiniti ako osobe koje nas zovu da bi nam signalizirale praksu ne prijave šefove i firme. A to naravno ne mogu učiniti jer rizikuju ne samo da izgube posao koji imaju već i probleme u nalaženju drugog posla", kaze lider jednog od sindikata Andrea Loviseto.

Po njegovim rečima, inspektori rada ne mogu mnogo otkriti ni učiniti, ali se “fenomenu” može stati u kraj ako se uporedi promet, to jest zarada u vreme kada su radnici "bili na prinudnom” i u normalno vreme.

"Ne moze gazda ili vlasnik da zaradi isto ili više kada su zaposleni na prinudnom odmoru, kao i kada se radi normalno”, kaze sindikalista Loviseto.

Ovo potvrđuje i činjenica saopštena u parlamentu da je četvrtina firmi koje su uživala pomoć vlade, to jest čijim je radnicima “na prinudnom odmoru” plaćano iz “fonda za integrtaciju” imale isti promet i zaradu, kao i u vreme pune zaposlenosti, a bez kritične situacije.

Zato je vlada je odlučila da od avgusta traži od vlasnika firmi da plaćaju 18 odsto od sume koju radnik treba da dobije iz integracionog fonda dok je "na prinudnom odmoru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: