Pompeo na evropskoj turneji zbog 5G mreže?

Američki državni sekretar Majk Pompeo planira da sredinom avgusta poseti više srednjeevropskih država, među njima i Sloveniju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,jamesteohart
Foto: Depositphotos,jamesteohart

SAD žele da sa Slovenijom potpišu bilateralne izjave o neophodnim bezbednosnim uslovima za uvođenje mobilne mreže pete generacije (5G), prenose slovenacki mediji.

Informaciju da će Pompeo evropsku turneju, čiji je formalni okvir povezivanje obeležavanja kraja II svetskog rata s krajem hladnog rata početi u Pragu 11. avgusta prvi je objavio jedan češki portal.

Navodno bi razgovori američkog državnog sekretara sa savezničkim državama i članicama NATO trebalo da obuhvate i pitanja nove digitalne strukture, pa i gradnje mreže 5G, a predviđeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o sigurnosnim uslovima za 5G infrastrukturu u Evropi, prenosi Hina.

Tekst nacrta deklaracije, prema slovenačkoj agenciji STA, predviđa bezbednosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, da li poštuju pravo intelektualne svojine i zakone u vezi sa transparentnošću korporativnog upravljanja.

Slične zajedničke izjave SAD su već potpisale sa Poljskom, Rumunijom, Estonijom i Letonijom, a njihov cilj je, pored ostalog, da naglase važnost bezbednih digitalnih mreža na nivou Evropske unije i NATO.

Iako se njegovo ime u nacrtu dokumenta direktono ne spominje, cilj izjave verovatno je namera za uvođenje restrikcija kineskom tehnološkom gigantu Huaveju, s obzirom na to da američki predsednik Donald Tramp već duže vremepokušava da odvarti saveznike od poslova na tom području s Kinom i Huavejem zbog navodnog bezbednosnog rizika i potencijalne mogućnosti špijuniranja za račun kineskih vlasti.

Nema još zvaničnih potvrda posete Pompea i razgovora o 5G tehnologii, napominje Hina.

strana 1 od 167 idi na stranu