Sunovrat američkog BDP-a oborio indekse na Vol stritu

Njujork -- Američko Ministarstvo rada je objavilo u četvrtak da je prošle nedelje 1,43 miliona Amerikanaca podnelo zahteve za državnu pomoć zbog nezaposlenosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Justin Lane
Foto: Epa, Justin Lane

Indeksi na Vol stritu, industrijski Dau Džons i S&P 500, zaključili su noćas trgovanje u padu pošto su se investitori bavili analizom pokazatelja koji su u drugom kvartalu uzrokovali najveći ekonomski pad SAD ikad zapamćen.

Pad indeksa je, kako navodi CNBC, ipak ostao pod kontrolom, pošto su akcije velikih tehnoloških kompanija ojačale uoči objavljivanja izveštaja o poslovanju.

Indeks Dau Džons oslabio je za 225,92 poena ili 0,8 odsto, završavajući trgovački dan na 26.313,65 poena, dok je S&P 500 skliznuo za 0,4 procenta na 3.246,22 boda.

Nasuprot tome, tehološki indeks Nasdak kompozit je ojačao za 0,4 odsto na 10.587,81 poena.

Prema juče objavljenim podacima američke vlade, bruto domaći proizvod SAD pao je za rekordnih 32,9 odsto u drugom kvartalu.

Ovaj pad, kako navodi CNBC, ipak nije toliko veliki koliko se strahovalo, budući da su ekonomisti u anketi kompanije Dau Džons predviđali da će iznositi 34,7 procenata.

Na pad raspoloženja investitora su takođe uticale informacije o broju podnetih zahteva u SAD za dobijanje naklade za nezaposlenost tokom prošle nedelje, i o predlogu predsednika Donalda Trampa da se odlože predsednički izbori zakazani za 3. novembar, što su odbacili i demokrate i republikanci.

Američko Ministarstvo rada je objavilo u četvrtak da je prošle nedelje 1,43 miliona Amerikanaca podnelo zahteve za državnom pomoći zbog nezaposlenosti, što se poklopilo sa očekivanjima analitičara.

Ipak, trajni nalozi, odnosno broj ljudi kojima se naknade isplaćuju najmanje dve nedelje, porastao je na 17.018 miliona u odnosu na oko 16 miliona prethodne nedelje.

U međuvremenu, demokrate i republikanci postigli su mali napredak u pravcu usvajanja novog paketa olakšica za ublažavanje posledica od koronavirusa, što je ohrabrujući znak imajući u vidu da raniji program isplate nedeljnih naknada nezaposlenima u iznosu od 600 dolara ističe danas, prenosi CNBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu