Kinezi na vrhu liste proizvođača pametnih telefona

Hongkong -- U proteklom kvartalu kineski Huavej postao je najveći prodavac pametnih telefona na svetu, piše CNN.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty images/Sean Gallup
Foto: Getty images/Sean Gallup

Tako je prvi put pretekao Samsung, prema jednom nezavisnom istraživanju tržišta objavljenom danas.

Kineski tehnološki gigant isporučio je 55,8 miliona telefona za tri meseca zaključno s junom, nadmašivši tako dugogodišnjeg rivala, Samsung, koji je prodao 53,7 miliona uređaja, prema izveštaju Kanalisa.

"Zauzimanje prvog mesta veoma je važno za Huavej", kaže analitičar Kanalisa Mo Đija. "Naime, on očajnički želi da pokaže snagu svog brenda domaćim potrošačima, dobavljačima komponenti i developerima", dodao je.

Sada već višegodišnja kampanja SAD protiv Huaveja predstavlja hendikep za poslovanje firme iz Šenžena. Huavej je tako doživeo pad isporuka smartfona od pet procenata, ali je Samsungov pad mnogo dublji, 30 odsto, prema podacima Kanalisa.

Firma koja se bavi istraživanjem tržišta objašnjava da Huaveiju to ne bi pošlo za rukom da nije izbila pandemija kovida 19. Kompanija je uspela da iskoristi ekonomski oporavak u Kini, gde Huavej sada prodaje 70 odsto svojih smartfona. Istovremeno je Samsung veoma slabo zastupljen u Kini.

Ipak, Huavejev globalni biznis sa pametnim telefonima i telekomunikacionom opremom i dalje trpi zbog sankcija SAD, koje su tu kompaniju odvojile od ključnih američkih tehnologija i snabdevača.

Bez pristupa popularnim Guglovim aplikacijama kao što su Jutjub, mape i G-mejl, Huavejevi najnoviji telefoni nisu toliko interesantni međunarodnim kupcima. To će u velikoj meri otežati Huaveju da zadrži mesto broj jedan na svetskoj listi proizvođača, smatra Đija.

"Na duži rok, Huaveju će biti teško da zadrži to mesto, jer su njegovi ključni partneri u najvažnijim regionima, kao što je Evropa, sve više zabrinuti u vezi sa Huavejevim uređajima, kupuju sve manje modela i uvode nove brendove kako bi umanjili rizik. Snažna pozicija u Kini sama po sebi neće biti dovoljna da održi Huavei na vrhu jednom kada globalna ekonomija počne da se oporavlja", objasnio je.

Huavejeva pobeda objavljena je istog dana kada je Samsung izvestio o velikom skoku profita u drugom kvartalu. Naime, operativni profit korejske kompanije za tri meseca zaključno sa junom izneo je 8,15 biliona vona (6,8 milijardi dolara), 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno je Samsung saopštio da mu je prodaja pala oko šest procenata na 53 milijarde vona (44,6 milijardi dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu