Milijarderi se brane: "Nismo uradili ništa nelegalno"

Lideri četiri najveće tehnološke kompanije pojavili su se pred poslanicima u Vašingtonu kako bi branili svoje kompanije.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2020.

08:43

Milijarderi se brane:
Foto: Depositphotos, VLADJ55

Mark Zakerberg, Džef Bezos, Sundar Pičai i Tim Kuk brane svoje kompanije od optužbi da zloupotrebljavaju moć u cilju gušenja konkurencije.

Zakerberg, Bezos, Pičai i Kuk odbacili su niz optužbi da su ugrozili manje rivale u potrazi za udelom na tržištu, prenosi Rojters.

Bezos je rekao da su svetu potrebne velike kompanije, dok su lideri Fejsbuka, Epla i Gugla tvrdili da njihove kompanije podstiču inovacije, navodi BBC.

Oni su se pred Kongresom SAD pojavili u vreme kada poslanici razmatraju strože propise i u vreme kada su u toku istrage o konkurenciji.

Demokrate su vršile pritisak na tehnološke gigante zbog pitanja konkurencije, dok su republikanci bili zabrinuti zbog toga kako firme upravljaju informacijama i da li marginalizuju poglede konzervativaca.

Poslanici su optužili Gugl da je ukrao sadržaj koje su razvile manje firme, poput Jelpa (Yelp), kako bi zadržao korisnike na svojim stranicama na internetu.

Pažnju su privukli i načini na koji se Amazon odnosi prema prodavcima na svom sajtu, Fejsbukova kupovina konkurentskih kompanija poput Instagrama i Elpova Epl stor.

Kongresmen Dejvid Sislajn, demokrata na čelu odbora Kongresa u kojem se održalo saslušanje, rekao je da je jednogodišnja istraga poslanika pokazala da su onlajn platforme "koristile svoju moć na destruktivan, štetan način kako bi se priširile".

On je rekao da je uveren da kompanije drže monopol i pozvao na akciju.

Zakerberg, Bezos, Pičai i Kuk tvrdili su da nisu uradili ništa nelegalno i isticali vrednost njihovih firmi.

Najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos prvi put se našao pred Kongresom, a mediji konstatuju da je gotovo sat i po bio ignorisan pošto mu niko nije uputio pitanje za to vreme.

Amazon, Fejsbuk i Gugl zajedno drže 62 odsto oglašavanja na Internetu u SAD-u i čine pet biliona američke ekonomije.

Svetski mediji pišu da se verovatno radi o "najviše moći i bogatstva" ikada okupljenog na istom mestu u isto vreme.

Predsedavajući panela Predstavničkog doma rekao je za Rojters nakon saslušanjs da su četvorica glavnih izvršnih direktora priznala zabrinjavajuće ponašanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: