Teško do vize: Nekvalifikovani radnici sa Zapadnog Balkana i posao u Nemačkoj

Berlin -- Nemačka bi uskoro trebalo da produži posebnu dozvolu koja omogućava dolazak ekonomskih migranata iz država Zapadnog Balkana u tu zemlju.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Foto: Depositphotos/akarelias
Foto: Depositphotos/akarelias

Šta to konkretno znači, za DW je objasnio advokat Kasima Rašidović.

"Takozvana regulativa za Zapadni Balkan za nekvalifikovanu radnu snagu iz zemalja Zapadnog Balkana ne znači ništa posebno”, kaže advokat Rašidović. "Pravila za Zapadni Balkan važe samo za njih, dakle one koji nemaju nikakvu priznatu diplomu, a žele da dođu da rade u Nemačkoj. Ali je važno da znaju da za tu kategoriju kandidata nemačka ambasada preko Ureda za rad ovde u Njemačkoj prvo radi proveru da li ima neko s tim zanimanjem u Nemačkoj. Pošto je situacija na njemačkom tržitu rada, posebno sada zbog koronavirusa, još komplikovanija jer je veliki broj nekvalifikovanih radnika ostao bez posla, očekujem da to neće ići tako lako", dodaje Rašidović.

Rašidović nije preveliki optimista da će se tek tako davati ulazne vize jer nekvalifikovane radne snage ima i u Nemačkoj.

"Nemačka ambasada se nikako ne može zaobići. Bez ambasade u Nemačku se može doći samo kao turista. Za svaku drugu vrstu dolaska: spajanje porodice, studije, učenje jezika, traženje posla i slično, mora se odvijati preko nemačke ambasade”, podseća Rašidović i onima koji planiraju da dođu da rade u Nemačkoj preporučuje "da ne treba da se oslanjaju na kojekakve agencije koje obećavaju kule i gradove. Nijedna agencija niti najbolji advokat nema službenu saradnju sa ambasadom u Sarajevu ili Beogradu iako se neki tako predstavljaju", upozorava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu