Položen kamen temeljac za fabriku: Evo kada stiže prvi turski automobil

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u subotu je položio kamen temeljac za gradnju fabrike za proizvodnju prvog automobila turske proizvodnje.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2020.

13:38

Položen kamen temeljac za fabriku: Evo kada stiže prvi turski automobil
Foto: Epa, Erdem Sahin

Najavio je da će fabrika biti gotova u roku od 18 meseci, a prvi automobil će biti proizveden u poslednjem kvartalu 2022. godine, izvestio je TRT.

Kamen temeljac za fabriku, u kojoj će se proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem decembra prošle godine, postavljen je u Bursi.

Erdogan je istakao kako je reč o ostvarivanju 60-godišnjeg sna, a podsetio je kako je vest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i celim svetom, prenosi Indikator.

"Planiramo da završimo fabriku za 18 meseci, a prvi turski automobil s trake skidamo u poslednjem kvartalu 2022" rekao je Erdogan.

Govoreći o fabrici, naglasio je kako će ovaj kompleks iz temelja promeniti percepciju fabrike kod ljudi.

"Ono što danas počinjemo da gradimo nije samo fabrika. Ovo je ogroman kompleks za proizvodnju s različitim postrojenjima koji će iz temelja promeniti percepciju fabrike kod ljudi", poručio je Erdogan.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank rekao je kako će prvi turski automobil biti pametni automobil i prijatelj okoline, kao i da će biti proizveden u postrojenju koje će takođebbiti prijatelj okoline.

Turska je krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: