Dve decenije nakon privatizacije, opet pod skute države?

Dvadeset godina nakon sto su u Italiji privatizovana velika javna preduzeća, sada se razgovara o obrnutom procesu, povratu velikih kompanija pod okrilje države.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2020.

12:34

Dve decenije nakon privatizacije, opet pod skute države?
Foto: Depositphotos, pio 3

Velike kompanije poput Alitalije, železare Ilva, najveće u Evropi, ili najnovijeg slucaja Autostrade, čini se nemaju drugog izgleda za ozdravljenje sem podržavljenja.

Ta ideja ujedinjuje većinu u aktueloj italijanskoj vladi (Pokret Pet Zvezdica i Demokratsku Partiju), kao i partije opozicije, kao što je Liga.

Razlozi za vraćanje pod javnu kontrolu velikih preduzeća su različiti, podseća "Radio Kopar" .

Tako su to u slučaju železare o višegodisnji uzaludni napori da se kompanija izvuče iz dugova koji su se gomilali, Alitalija, nacionalna avio-kompanija jer se pokazala nekonkurentnom na svetskom tržištu.

Kada je reč o bankama, koje je nakon bankrota morala da spašava država poput velike i važne, banke Monte Dei Paski di Siena, podrzavljenje je bio način da se povrati poverenje klijenata i građana.

Motiv za de-privatizaciju je po oceni medija, namera politike da se preduzeća i kompanije od vitalnog interesa, kao sto je slučaj sa telekomunikacijama, stave pod kontrolu države.

"Čini se da je proteklih dvadeset godina služilo da nam pokaže nesposobnost italijanskog kapitalizma da upravlja firmama efikasno, uz dobit i poštovanje građana", pise u komentaru portala Radio Kopra.

Ono što zabrinjava, zaključuje se, je što nema plana niti kriterijuma kako upravljati sektorima koji su od strateške važnosti za zemlju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: