Američke pretnje Severnom toku 2 — grub pritisak na evropski biznis

Američke pretnje projektu Severni tok 2 potencijalnim sankcijama su pokušaj nelojalne konkurencije i grub pritisak na evropsko poslovanje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2020.

12:57

Američke pretnje Severnom toku 2 — grub pritisak na evropski biznis
Foto: Epa, Stefan Sauer

To je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je taj način prokomentarisao mere koje je ranije najavio američki državni sekretar Majk Pompeo, a koje se tiču vesti da je američki Stejt department uključio Severni tok 2 i Turski tok u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije.

"Ovo je nastavak takvih negativnih manifestacija i tako grube politike uvođenja različitih restrikcija, kao i vršenje grubog pritiska na evropski biznis, u koje spadaju i naše kompanije. To (mogućnost uvođenja sankcija protiv Severnog toka 2) je, naravno, ništa drugo do nastavak nelojalne konkurencije i pokušaj da se Evropljani prisile da kupuju skuplji gas po manje povoljnim uslovima", izjavio je Peskov novinarima, prenosi Sputnjik.

S tim u vezi oglasila se i kompanija Nord strim 2, istakavši da, ukoliko gasovod ne bude završen Evropljani će za gas morati da plaćaju skuplje i za nekoliko milijardi. Kompanija je dodala da su pretnje Stejt departmenta odraz nepoštovanja interesa evropske industrije.

Na nove mere Vašingtona reagovala je i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, rekavši da Amerika koristi politički pritisak kako bi osigurala nelojalnu konkurenciju, uvodeći nove sankcije Severnom toku 2 i Turskom toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: