U junu najveći budžetski deficit u istoriji

SAD su u junu ostvarile najveći mesečni budžetski deficit u istoriji pošto je potrošnja na programe za borbu protiv recesije zbog korona virusa eksplodirala.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.07.2020.

08:00

U junu najveći budžetski deficit u istoriji
Foto: Depositphotos, digitalstorm

Prihod od poreza se smanjio jer je mnogo ljudi ostalo bez posla.

Američko Ministarstvo finansija prijavilo je danas da je deficit u junu bio 864 milijarde dolara, što je više od mesečnog deficita u aprilu, koji je iznosio 738 milijardi dolara.

Taj iznos je povezan i sa hiljadama milijardi dolara koje je Kongres obezedio kako bi se ublažio uticaj rasprostranjenih prekida rada, do kojih je došlo u nastojanju da se ograniči širenje pandemije korona virusa, prenosi AP.

Za prvih devet meseci ove budžetske godine, koja je počela 1. oktobra, ukupan deficit je 2,74 hiljade milijardi dolara, što je takođe rekord za taj period.

Time su SAD na dobrom putu da dostignu deficit od 3,7 hiljade milijardi dolara za celu godinu, što predviđa kongresni budžetski odbor.

Taj ukupan iznos bi premašio prethodni najveći godišnji deficit od 1,4 biliona dolara 2009. godine, kada je vlast trošila mnogo novca kako bi izvukla zemlju iz recesije, koju je prouzrokovala finansijska kriza 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: