U junu najveći budžetski deficit u istoriji

Vašington -- SAD su u junu ostvarile najveći mesečni budžetski deficit u istoriji pošto je potrošnja na programe za borbu protiv recesije zbog korona virusa eksplodirala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalstorm
Foto: Depositphotos, digitalstorm

Prihod od poreza se smanjio jer je mnogo ljudi ostalo bez posla.

Američko Ministarstvo finansija prijavilo je danas da je deficit u junu bio 864 milijarde dolara, što je više od mesečnog deficita u aprilu, koji je iznosio 738 milijardi dolara.

Taj iznos je povezan i sa hiljadama milijardi dolara koje je Kongres obezedio kako bi se ublažio uticaj rasprostranjenih prekida rada, do kojih je došlo u nastojanju da se ograniči širenje pandemije korona virusa, prenosi AP.

Za prvih devet meseci ove budžetske godine, koja je počela 1. oktobra, ukupan deficit je 2,74 hiljade milijardi dolara, što je takođe rekord za taj period.

Time su SAD na dobrom putu da dostignu deficit od 3,7 hiljade milijardi dolara za celu godinu, što predviđa kongresni budžetski odbor.

Taj ukupan iznos bi premašio prethodni najveći godišnji deficit od 1,4 biliona dolara 2009. godine, kada je vlast trošila mnogo novca kako bi izvukla zemlju iz recesije, koju je prouzrokovala finansijska kriza 2008. godine.

strana 1 od 167 idi na stranu