"Fond za oporavak nije humanitarna organizacija"

Madrid -- Zajedničko zaduživanje zemalja Evropske unije za finansiranje Fonda za oporavak od ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobrotvorna organizacija.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

To je izjavila španska ministarka spoljašnjih poslova Aranča Gonzales uoči ključnog samita o tom pitanju od 17. do 18. jula.

Sve uključene zemlje doprinele bi nadoknadi duga, čak i severne zemlje koje nose epitet "štedljivih", rekla je u ponedeljak u intervjuu belgijskoj radio stanici RTBF, prenela je agencija Reuters.

"Nije to kao da Holandija pruža dobrotvorne usluge Španiji ili Francuskoj", kazala je Gonzales. Svaka bi zemlja uzela udeo duga proporcionalan njenoj ekonomskoj težini, pojasnila je, prenosi Biznisinfo.

Nemačka bi tako doprinela sa 20 osato, Španija devt odsto, a Holandija sa šest procenata.

Podsetimo, 27 čelnika Evropske unije trebalo da se sastanu kasnije ove nedelje kako bi pregovarali o sedmogodišnjem budžetu EU i stvaranju podsticajnog fonda od 750 milijardi evra koji će biti finansiran kroz zajedničko zaduživanje.

Dve trećine iznosa će biti realizovano u vidu bespovratnih grantova, a trećina u vidu kredita.

Stvaranje tog fonda suočava sada bogati, štedljivi sever sa visoko zaduženim zemljama na jugu koje su jače pogođene pandemijom.

strana 1 od 167 idi na stranu