"Provokacija": Uvode dodatnih 25 odsto carina na robu iz Francuske

SAD će uvesti dodatnih 25 odsto carina na robu iz Francuske.

Svet

Izvor: nezavisne.com

Subota, 11.07.2020.

15:00

Foto: Depositphotos, jentara

Amerika uvodi 25 odsto carina na robu iz Francuske, što je oko 1,3 milijarde dolara, kao odgovor na francuski digitalni porez, ali će obustaviti implementaciju do 180 dana.

Porez koji je uvela Francuska digitalnim kompanijama bio je i ranije izvor tenzija Pariza i Vašingtona. SAD smatraju da je taj porez nepravedan prema američkim kompanijama.

Nove američke tarife će sada pogoditi i francusku kozmetičku i modnu industriju, rekao je američki trgovinski predstavnik, prenose Nezavisne.

Prošle godine američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će uvesti carine na francusku robu kao odgovor na francuski porez na digitalne usluge na godišnje prihode uglavnom američkih kompanija.

Meta tog poreza od tri odsto, nazvan "GAFA" /što se odnosi na "Gugl", "Epl", "Fejsbuk" i "Amazon"/ su digitalne kompanije sa prodajom većom od 849 miliona dolara.

Francuski zakonodavci doneli su zakon o oporezivanju digitalnih divova prošlog jula, ali u januaru je Pariz odlučio da odgodi ubiranje poreza da bi OECD mogao da zaključi pregovore o preinačavanju globalnih poreskih pravila za digitalne kompanije.

Sredinom juna je, međutim, Vašington odlučio da obustavi raspravu, uz obrazloženje da su vlasti sada koncentrisane na borbu protiv virusa korona.

Francuska je ovaj potez nazvala "provokacijom", dodajući da je upravo tada trebalo da se postigne dogovor o oporezivanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: