Od talasa do električne energije: Projekat vredan 16 miliona evra

Obnovljivi izvori energije u Portugalu mogli bi da generišu investicije u vrednosti od čak 254 miliona evra, kao i da otvore 1.500 zelenih radnih mesta.

Svet

Izvor: Energetski portal

Subota, 11.07.2020.

11:02

Od talasa do električne energije: Projekat vredan 16 miliona evra
Foto: Depositphotos, EpicStockMedia

Jedan od projekata koji ovu teoretsku mogućnost transformiše u praksu jeste i izgradnja postrojenja za proizvodnju, sklapanje i servis pretvarača energije talasa.

Iako talasi nisu prvi čisti elektroenergetski resurs na koji pomislimo, itekako postoji tehnologija zahvaljujući kojoj se, pomoću njih, proizvodi struja, a njenoj široj upotrebi doprineće i projekat u portugalskoj luci Viana do Kastelo, piše Energetski portal.

Podvig, u vrednosti od 16 miliona evra, na severu zemlje realizuje kompanija „CorPower“.

Njeno sedište se nalazi u Stokholmu (Švedska). Za lokaciju fabrike je pak izabran Portugal zbog, kako je saopšteno, prirodnih bogatstava, razvijene ekološke svesti stanovnika i interesa za inovacije okrenute okeanu, kao i tamošnjih stručnjaka.

Očekuje se da će prvi generatori na tržište izaći 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: