Moć birokratije i "slučaj bicikl"

Upravo usvojena mera italijanske vlade o pojednostavljenju birokratske prakse, da bi se ubrzao oporavk, zapinje upravo na sada važećim birokratskim zahtevima.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 11.07.2020.

10:37

Moć birokratije i
Foto: Depositphotos, Nomadsoul1

Usvajanje mere o pojednostavljenju birokratske prakse bio je jedan od zahteva Evropske unije za davanje nepovratne pomoći Italiji nakon pandmemije Kovida-19

To odlično pokazuje "slučaj bicikl". Još u maju vlada je usvojila takozani "bonus Bici", to jest obećala i izdvojila 220 miliona evra da bi podstakla građane da izaberu drugi, za okolinu zdraviji, način prevoza.

Za sve one koji kupe bicikl ili monopatine, vlada je obećala pomoć od 500 evra.

Do sada je 600.000 ljudi prihvatilo ideju, neku su već kupili i platili vlastitim novcem, ali još sve stoji, iako je 19. jul rok kada zakon stupa na snagu i kompetente institucije moraju da se ponašaju u skladu sa njegovim odredbama.

Dva ministarstva, za okolinu i saobraćaj, ne mogu se dogovoriti da li je kao dokaz o kupovini bicikla ili monopatine, i samim tim i pravo na bonus, dovoljno priložiti račun ili je pak potrebna faktura.

Ministarstvo za okolinu odbija račun kao dokaz, tvrdeći da bi to moglo biti zloupotrebljeno, a ministarstvo za transport predlaže da se pri kupovini koristi način na koji se u apotekama kupuju lekovi: vezivanjem računa uz jedinstveni matični broj.

Zbog ovih birokratskih neslaganja trenutno je blokirana web platforma, preko koje kupci bicikla mogu tražiti povraćaj novca potrošenog za kupovinu bicikla ili monopatine.

U Italiji se mnogi pitaju, ako birokrati odugovlače u ovom jednostavnom slučaju, šta mogu ocekivati oni koji treba da se upuste u jedan od mega-projekata vlade premijera Kontea - otvaranje "zaleđenih" gradilišta velikih javih projekata, koji su počeli, a već godinama stoje "konzervirani", upravo iz birokratskih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: