Jedna od najvećih avio-kompanija zapretila Boingu obustavom narudžbina

Avio prevoznik Ameriken erlajnz upozorio je kompaniju Boing da će obustaviti narudžbine za zamenu prizemljenih Boing 737 MAX.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 11.07.2020.

09:04

Jedna od najvećih avio-kompanija zapretila Boingu obustavom narudžbina
Foto: Epa, Efe, Mastir Irham

Amerikan erlajnz će obustviti narudžbine ukoliko Boing ne pronađe način za finansiranje novog sistema kontrole leta i opremanje letelica, saznaje AP iz izvora upućenih u odnose dve kompanije. .

Američki avioprevoznik zauzeo je ovakav stav jer sa sve većim poteškoćama finansira održavanje svoje flote zbog smanjeng obima poslovanja prouzrokovanog pandemijom korona virusa.

Ukoliko se ne pronađe kompromisno rešenje, Ameriken erlajnz bi mogao da preusmeri novac i uspostavi saradnju sa rivalskom kompanijom Erbas.

Boing 737 MAX je bio najbolje prodavani avion ove kompanije, ali je nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji doneta odluka da se svi vazuhoplovi tipa MAX prizemlje.

Spor je nastao zbog 17 aviona koje Boing trebalo da isporuči Amerikenu još pre godinu dana, ali se sa isporukom kasni jer Boing još uvek radi na poboljšanju sistema kontrole leta za koji se smatra da je prouzrokovao nsreće u Indoneziji i Etiopiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: