Jedna od najvećih avio-kompanija zapretila Boingu obustavom narudžbina

Dalas -- Avio prevoznik Ameriken erlajnz upozorio je kompaniju Boing da će obustaviti narudžbine za zamenu prizemljenih Boing 737 MAX.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Efe, Mastir Irham
Foto: Epa, Efe, Mastir Irham

Amerikan erlajnz će obustviti narudžbine ukoliko Boing ne pronađe način za finansiranje novog sistema kontrole leta i opremanje letelica, saznaje AP iz izvora upućenih u odnose dve kompanije. .

Američki avioprevoznik zauzeo je ovakav stav jer sa sve većim poteškoćama finansira održavanje svoje flote zbog smanjeng obima poslovanja prouzrokovanog pandemijom korona virusa.

Ukoliko se ne pronađe kompromisno rešenje, Ameriken erlajnz bi mogao da preusmeri novac i uspostavi saradnju sa rivalskom kompanijom Erbas.

Boing 737 MAX je bio najbolje prodavani avion ove kompanije, ali je nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji doneta odluka da se svi vazuhoplovi tipa MAX prizemlje.

Spor je nastao zbog 17 aviona koje Boing trebalo da isporuči Amerikenu još pre godinu dana, ali se sa isporukom kasni jer Boing još uvek radi na poboljšanju sistema kontrole leta za koji se smatra da je prouzrokovao nsreće u Indoneziji i Etiopiji.

strana 1 od 167 idi na stranu