Vojni budžet Japana rekordan zbog nabavke američkih F-35

Stejt department je potvrdio da je odobrena mogućnost prodaje 105 lovačkih aviona F-35 Japanu za 23 milijarde dolara, izvestio je Rojters.

Svet

Izvor: Tanjug, Al Džazira

Petak, 10.07.2020.

12:58

Vojni budžet Japana rekordan zbog nabavke američkih F-35
Foto: Depositphotos/VDW

"Za američke nacionalne interese je vitalno da pomognemo Japanu da razvije i održava snažnu i efikasnu odbrambenu silu", navodi se u saopštenju američkog državnog sekretarijata i ističe da predložena prodaja borbenih aviona neće narušiti vojni balans u tom delu Azije.

Japan je zatražio 63 aviona F-35A, koji je klasična verzija tog borbenog aviona popunjenog elektronikom i namenjenog ratnoj avijaciji i 42 F-35B, verziju kojoj je za poletanje potrebna veoma kratka staza i koja može sleteti vertikalno, a namenjena je za nosače aviona, prenela je Al Džazira.

Američka diplomatija je odlučila da da zeleno svetlo toj prodaji, koja će "ojačati sigurnost velikog saveznika" u Aziji i na Pacifiku, saopštio je Stejt department, prenosi Hina.

"Za SAD je izuzetno važno da pomogne Japanu da razvije i očuva sposobnost čvrste i delotvorne samoodbrane", dodaje State Department.S obzirom na brzu modernizaciju kineske vojske, Japan je odlučio da u idućih 10 godina nabavi 105 aviona F-35A,uz 42 F-35-B.

Vlada Japana je krajem 2018. godine odobrila petogodišnji odbrambeni plan, koji obuhvata nabavku dva nosača aviona, prvih nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Japanski vojni budžet za 2020/21. dostigao je rekordnih 50,3 milijarde dolara zbog finansiranja nabavke američkih aviona F-35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: