Panorama Atine biće zauvek promenjena: Evo kako će izgledati novi neboderi VIDEO

Sve je spremno za početak gradnje prvih nebodera u Atini, nakon što je u petak probijen teren.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2020.

11:56

Panorama Atine biće zauvek promenjena: Evo kako će izgledati novi neboderi VIDEO
Foto: D. Balšiæ, B92.net

Projekat "Helinikon" biće smešten na lokaciji nekadašnjeg atinskog međunarodnog aerodroma, na površini od 620 hektara.

Biće izgrađeni javni parkovi, luksuzni stanovi, sportske ustanove, ekskluzivne prodavnice, marina za jahte i kazino.

Iza projekta stoji kompanija Lamda divelopment.

Ovaj gigantski projekat procenjen je na oko osam milijardi evra.

Gradnja neboderskog kazina, kao i ostalih nebodera, ukupno šest, izazvala je različite reakcije opozicije i građanskih grupa, budući da će ove visoke zgrade promeniti izgled panorame grčke prestonice zauvek.

Problem je čak iznet i pred Državni savet, najviši administrativni sud Grčke.

Savet je garantovao dozvolu za izgradnju šest nebodera visine do 200 metara.

Inspiracija za arhitektonski dizajn ovih zgrada dolazi od arhitektonske prošlosti Grčke, preciznije od atinskih statua i zgrada, uglavnom Partenona i karijatida na Erehtejonu.

Ministar za razvoj i investicije Grče Adonis Georgiadis rekao je da će zgrade biti gotove za tri i po godine i da će kompletni projekat doneti 80.000 radnih mesta.

Pitanje koje se nameće je da li bi Atina trebalo da ima toliko visoke zgrade. Postoji stanovište da, pošto je Akropolj visok 150 metara, u blizini ne bi trebalo da bude zgrada koje su više od toga.

Trenutno, postoji 25 visokih zgrada u Atini, čija visina varira od 33 do 103 metara. Postoji samo jedan neboder, kula "Atina", koja je visoka 103 metara, a koja je izgrađena 1968. godine. Nijedan od mnogih stambenih blokova u prestonici grčke ne prelazi 27 metara visine.

Helensko arhitektonsko društvo oglasilo se ovim povodom, izrazivši duboko žaljenje zbog ovog projekta uglavnom jer su zgrade ovoliko visoke i jer će biti više od Partenona, piše portal Grik riporter.

Ipak, prošle nedelje buldožeri su počeli rušenje zgrada u oblasti Helinikon, a najambiciozniji razvojni i investicioni projekat koji je Grčka ikada videla je u punom pogonu i ide punom brzinom napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: