Inflacija skoro 800 posto: Medicinari protestuju, traže plate u dolarima

Medicinske sestre i tehničari u državnim bolnicama u Zimbabveu danas su se okupili na protestima.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2020.

17:13

Inflacija skoro 800 posto: Medicinari protestuju, traže plate u dolarima
Foto: Epa/AARON UFUMELI

Oni traže da im zbog rastuće inflacije umesto u domaćoj valuti plate budu isplaćivane u američkim dolarima, a u prestonici Harareu uhapšeno je 12 demonstranata, saopštio je sindikat.

Jedna medicinska sestra izjavila je za Rojters da sa mesečnom platom koja je samo 47 američkih dolara ne može da prehrani sebe i svoje četvoro dece i da bude psihički spremna da se stara o bolesnicima.

Zdravstveni radnici su takođe poručili da im obećano povećanje zarada nije isplaćeno sa junskim platama.

Stopa inflacije u Zimbabveu dostigla je gotovo 800 odsto, što je stanovnike ove zemlje podsetilo na period od pre desetak godina, kada je hiperinflacija obezvredila njihove prihode i ušteđevine, zbog čega su se tamošnje vlasti tada odlučile da zimbabveanski dolar bude zamenjen američkim kao zvaničnom valutom.

Posle čitave decenije, zimbabveanski dolar je ponovo uveden prošle godine, ali je rapidno gubio vrednost, usled čega su cene robe i usluga porasle postale nepristupačne mnogima, a što je naročit problem u situaciji kada u zemlji raste broj slučajeva COVID-19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: