Država presekla: Izmena ranije odluke o migrantima prekida "rat jagoda"

Vlada Estonije rešila je da izmeni raniju odluku o zabrani ulaska sezonskih radnika izvan EU čime je okončala ono što su lokalni mediji nazvali "rat jagoda".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2020.

14:32

Država presekla: Izmena ranije odluke o migrantima prekida
Foto: Depositphotos/zenpix

Opozicioni poslanici sazvali su specijalno zasedanje parlamenta, u pokušaju da se reši problem nedostatka radne snage pošto su farmeri naveli da jagode i drugi rod trule na poljima bez sezonaca koji bi ih brali, izveštava Rojters.

Izmena odluke znači da će sezonskim radnicima poreklom izvan EU biti dozvoljen ulazak u Estoniju na do šest meseci do aprila 2022. godine.

Stranka krajnje desnice, partija EKRE, članica vladajuće koalicije, snažno se zalagala protiv korišćenja migrantske radne snage, koja dolazi najviše preko Ukrajine, i tvrdi da taj posao treba dati nezaposlenom lokalnom stanovništvu.

Očekuje se da će se nezaposlenost u Estoniji ove godine utrostručiti na oko 13 odsto jer je koronavirus pogodio sektore poput turizma i transporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: