Cene nafte na korona-klackalici

Seul, London -- Nafta je pala danas ispod 43 dolara za barel jer je novi talas zaraza korona virusom podgrejao stahovanja da bi oporavak tražnje za gorivom mogao da stane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, MikeMareen
Foto: Depositphotos, MikeMareen

Mada, cene "crnog zlata" su i dalje na putu da zabeleže nedeljni dobitak usled manje ponude i sve više signala oporavka ekonomija.

Severnomorska sirova nafta brent oslabila je za 51 cent ili 1,2 posto, na 42,63 dolara za barel na trgovanju u 9,23 časova po sednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 56 centi ili 1,4 procenta, na 40,09 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Oba referentna tipa nafte su u četvrtak ojačala za više od 2,0 odsto, podstaknuta snažnim podacima o otvorenim radnim mestima u SAD u junu, kao i padom američkih zaliha nafte.

Brent je stoga i dalje na putu da registruje rast na nedeljnom nivou od preko 5,0 procenata.

Podršku cenama "crnog zlata" je ove nedelje pružila i vest o tome da je američka pionirska kompanija za proizvodnji nafte iz škriljaca, Česapik Enerdži, podnela zahtev za bankrot, što je podstaklo tržišna očekivanja da će ponuda dodatno opasti.

Tržišni akteri međutim imaju u vidu i podatak da su Sjedinjene Države juče prijavile više od 55.000 novih slučajeva korone, što je novi dnevni globalni rekord, a taj skok je potpirio zabrinutost da bi otvaranje radnih mesta u zemlji moglo ponovo da ustukne.

strana 1 od 167 idi na stranu