Zbog krize otpuštaju 1.022 ljudi

Er Frans se priprema da ugasi 1.022 radna mesta u svojoj niskotarifnoj avio-kompaniji HOP! kako bi se izborio sa uticajem korona-krize.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.07.2020.

12:04

Zbog krize otpuštaju 1.022 ljudi
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Ovo je danas izjavio predstavnik sindikata CGT Žoel Rondel, prenosi Rojters.

Britanska agencija dodaje da menadžment Er Fransa ima sastanak sindikatima kako bi razgovarali o planovima za restrukturiranje i otpuštanjima.

Američka agencija AP javlja takođe da se održava sastanak uprave Er Fransa i predstavnika sindikata, te da su aktivisti ultralevičarskog sindikata CGT protestovali u bazi kompanije na pariskom aerodromu Šarl de Gol, pošto su razgovori počeli.

Sindikalci su posebno ogorčeni što francuska vlada nije insistirala na tome da Er Frans zaštiti radna mesta kada su kompaniji odobrili u maju 7,0 milijardi evra (8,0 milijardi dolara) državne pomoći, napominje AP.

Radnička udruženja upozoravaju da će se talas ukidanja radnih mesta proširiti na čitavu francusku ekonomiju.

Francuski mediji izveštavaju da nacionalna avio-kompanija želi da smanji 7.500 radnih mesta, prvenstveno putem dobrovoljnih odlazaka.

Procenjuje se da će avio-prevoznici u celom svetu ove godine izgubiti 84 milijarde dolara, i da će im prihodi biti prepolovljeni. Neke kompanije su već podnele zahtev za bankrot ili su zatražile drzavnu pomoć kako bi preživele ,posledice nedavne obustave svojih aktivnosti, a zvaničnici predviđaju da će vazduhoplovnoj industriji biti potrebne godine da se oporavi.

Državna pomoć od 7,0 milijardi evra za Er Frans je u obliku zajmova i garancija za kredite, i deo je šireg državnog spasilačkog plana od 15 milijardi evra za vazduhoplovni sektor.

Sastanak menadžmenta Er Fransa sa sindikatom dolazi samo par dana nakon što je evropski proizvođač aviona Erbas, čije je sedište u Francuskoj, najavio ukidanje 15.000 radnih mesta kako bi kompaniji obezbedio budućnost, podseća AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: